Usein kysytyt
kysymykset ja
asiakaspalvelu

Jos sinulla on kysymyksiä tai huolenaiheita, autamme mielellämme. Ota meihin yhteyttä chatissa, puhelimitse tai sähköpostitse.
 
Voit myös tarkistaa, löytyisikö etsimäsi usein kysytyistä kysymyksistä alta.

Ota yhteyttä

Asiakaspalvelumme on auki arkisin klo 09:00–12:00mutta voit tietenkin lähettää meille sähköpostia milloin tahansa, niin vastaamme toimistomme aukioloaikoina.

Palaute

Jos koet, että asiakaspalvelumme ei pysty auttamaan ongelmasi ratkaisussa, ota yhteyttä suoraan reklamaatiovastaavaamme.

SaveLend - Usein kysytyt kysymykset

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor och svar. Om du inte hittar svaret du letar efter kan du självklart kontakta vår kundtjänst.

Usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia tuotosta ja sijoituksista

Tänne olemme keränneet usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia tuotosta ja sijoituksista alustallamme. Jos et löydä etsimääsi vastausta, voit tietenkin ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme.

 • Suosittelemme jakamaan pääoman keskimäärin vähintään 100–200 eri luottoon. Automatisoidun sijoituskoneemme SmartInvestin sijoituskohtainen vähimmäistalletus on 10 SEK, joten suosittelemme tallettamaan aluksi vähintään 2 000 SEK.
 • Kaikki SaveLend-sijoitukset tehdään automatisoidun sijoituskoneemme SmartInvestin avulla. Tarkasta, että SmartInvest on aktivoitu säilytystililläsi, kirjautumalla sisään ja siirtymällä valitun säilytystilin osalta kohtaan Sijoita.
 • Sijoittajana saavuttamasi sijoitusaste riippuu useista tekijöistä, mutta on yleensä 85–95 prosentin välillä.
   
  Muista, että jos olet juuri luonut tilisi tai tehnyt suuremman talletuksen, pääomasi allokoiminen voi kestää muutaman päivän.
   
  SaveLendin tavoitteena on, että pääomasi on kokonaisuudessaan sijoitettuna luottoihin.
 • Sijoitukset tehdään yhdessä lainoja myöntävien luotonvälittäjiemme kanssa. Tämä tarkoittaa, että et saa sijoituksia heti ja voi kestää pari päivää ennen kuin kaikki pääomasi sijoitetaan luottoihin.
   
  On myös tärkeää varmistaa, että SmartInvest on aktivoitu ja että sen asetukset eivät ole liian rajaavia.
 • Kaikki SaveLend-sijoitukset tehdään automatisoidun sijoitusfunktiomme SmartInvestin avulla. Tarkasta, että SmartInvest on otettu säilytystililläsi käyttöön.
   
  Voi myös olla, että sinulla on keskimääräistä korkeampi sijoitusaste, minkä vuoksi muut, alhaisemman sijoitusasteen sijoittajat asetetaan etusijalle, kunnes sijoitusaste on tasoittunut.
 • SaveLendin tavoitteena on, että kaikilla sijoittajilla on aina suunnilleen yhtä suuri osuus pääomastaan sijoitettuna luottoihin. Pyrimme siihen, että suurin osa jokaisen sijoittajan pääomasta olisi lainattuna, mutta tässä on joitakin yleisiä syitä alhaisempaan sijoitusasteeseen:
   
  * Olet juuri tallettanut uutta pääomaa, jota ei siksi ole vielä ehditty allokoimaan
   
  * SmartInvest-asetuksesi ovat liian rajaavat. Tarkista, ettei liian monta lainanantajaa/luotonvälittäjää ole deaktivoitu ja ettei ”osuus pääomastani sijoitusta kohden” ole liian pieni
   
  Jos sinusta tuntuu edelleen, että sijoitusasteesi on liian alhainen, ota yhteyttä tukeen, niin autamme selvittämään asiaa.
 • Sijoittamattomat varat
   
  Talletussuoja tarkoittaa, että valtio korvaa sinulle enintään 1 050 000 SEK, jos taho, johon olet tallettanut rahasi, menee konkurssiin (maksukyvyttömyys). SaveLend tarjoaa sijoittajille maksutilin alustalle sijoitettavien varojen talletuksia varten. SaveLendin tilit ovat Handelsbankenissa, ja valtion talletussuoja koskee Handelsbankenia, ei SaveLendiä. Tämä tarkoittaa, että SaveLendin maksutilillä olevat sijoittamattomat varasi on suojattu 1 050 000 SEK:n summaan asti Handelsbankenin maksukyvyttömyystilanteessa.
   
  Huomaa, että talletussuoja on asiakas- ja pankkikohtainen. Jos siis olet myös Handelsbankenin asiakas ja sinulla on rahaa Handelsbankenin tilillä, sijoittamattomat SaveLend-varasi lasketaan yhteen Handelsbankenilla olevien varojesi kanssa, jos talletussuoja tulee ajankohtaiseksi (ja suojan kattama kokonaissumma on edelleen enintään 1 050 000 SEK).
   
  SaveLendin maksukyvyttömyystilanteessa talletussuojaa ei sovelleta, mutta SaveLendin toimintaan sovelletaan lakisääteistä vaatimusta pitää vastaanotetut varat aina erillään omista varoista, eli niin sanottu erottamisoikeus on aina voimassa. Sijoittamattomat varasi on näin ollen aina suojattu ja sinulla on oikeus saada ne itsellesi SaveLendin maksukyvyttömyystilanteessa. Kyseiseen erottamisoikeuteen ei sovelleta mitään enimmäisrajaa.
   
  Sijoitetut varat
   
  Jos sinulla on alustalla sijoitettua rahaa, sinulla on sopimusperusteinen saatava suoraan lainanottajia kohtaan. Näin ollen lainanottajilla, ei SaveLendillä, on velvollisuus maksaa sinulle rahat takaisin. SaveLendin maksukyvyttömyys ei vaikuta kyseiseen velvoitteeseen, joten sinulla on edelleen oikeus saada lainanottajilta maksuja niin kuin ennenkin. Tällaisessa tilanteessa SaveLend antaa alustan ylläpidon jatkamisen toisen osapuolen tehtäväksi, mikä varmistaa, että lainanottajien maksut sijoittajille voivat jatkua tavalliseen tapaan.
   
  Turvallisuus ja riskit
 • Saat helposti ja nopeasti valittua, miten haluat pääomasi sijoitettavan, määrittämällä SmartInvest-asetukset. Aktivoi asetuksista vain ne luottotyypit ja luotonvälittäjät, jotka vastaavat sijoitusstrategiaasi.
   
  Muista kuitenkin, että tämä voi vaikuttaa kokonaissijoitusasteeseesi ja siten kokonaistuottoosi.
 • SaveLend-alustalla on monia erilaisia luottotyyppejä ja lainanantajia/luotonvälittäjiä. Niinpä lainoja maksetaan takaisin monin eri tavoin, esimerkiksi kertasuorituksena eräpäivänä tai pienempinä suorituksina kuukausittain.
   
  Joissain tapauksissa lainanottajalla voi myös olla maksuvaikeuksia, joiden vuoksi hän ei ole pystynyt suorittamaan suunniteltua takaisinmaksua. Tällöinkin prosessi vaihtelee luottotyypin ja luotonvälittäjän mukaan, mutta tiivistettynä lainanottaja voi saada yhden tai useamman maksumahdollisuuden palatakseen takaisin maksusuunnitelmaan. Laina voidaan myös esimerkiksi myydä edelleen perintäyhtiölle.
 • Jos olet yksityinen sijoittaja, verosi vähennetään automaattisesti, kun saat korkoa sijoituksesta. Saat veroraportin, joka voidaan välittää Verohallinnolle voimassa olevien säännösten mukaisesti ja näkyy sen jälkeen veroilmoituksessasi tavalliseen tapaan. Tuotto verotetaan pääomatulona 30 prosentin verokannalla.
 • Aiempi tuottomallimme on päivitetty 17.5.2022.
   
  Aiempi keskimääräisen tuoton laskentamalli perustui todelliseen tuottoon suhteessa kokonaispääomaan ottamatta huomioon luottoaikoja tai sitä, milloin luotot alkavat tuottaa. Tästä syystä päätimme päivittää laskentamallimme versioon, jossa otetaan huomioon volyymipainotettu viive. Kun lisätään volyymipainotettu viive, jossa otetaan huomioon, kuinka monta päivää keskimäärin kuluu ennen kuin sijoitus alkaa tuottaa, saadaan tulos, joka huomioi myös pääoman kasvun säästöalustalla. 
 • SaveLend-alustalla saat tuottoa niistä luotoista maksettuna korkona, joihin olet sijoittanut. Käytämme SmartInvestiä varmistaaksemme sijoitusmahdollisuuksien hyvän jakautumisen sijoittajiemme välillä, mutta toisinaan joku erottuu joukosta ja saa esimerkiksi enemmän tai vähemmän tuottoa kuin alustalla keskimäärin. Muista myös, että SaveLendin tavoitekorossa huomioidaan luottotappiot ja maksut, mutta ei veroja.
   
  On myös tärkeää vertailla oikeita asioita. Ilmoitamme yleensä ”sijoitetun pääoman tuoton”, jossa ei oteta huomioon esimerkiksi sijoittamatonta pääomaa, koska sijoitusaste riippuu kunkin sijoittajan omista SmartInvest-asetuksista.
 • SaveLend-alustalla saat tuottoa niistä luotoista maksettuna korkona, joihin olet sijoittanut. Käytämme SmartInvestiä varmistaaksemme sijoitusmahdollisuuksien hyvän jakautumisen sijoittajiemme välillä, mutta toisinaan joku erottuu joukosta ja saa esimerkiksi enemmän tai vähemmän tuottoa kuin alustalla keskimäärin.
 • ISK-tilejä koskeva säännöstö ei tällä hetkellä mahdollista SaveLend-sijoitusten tekemistä ISK-tilin kautta. Ansaittu korko verotetaan näin ollen pääomatulona 30 prosentin verokannalla. Teemme jatkuvasti töitä lainsäädännön muuttamiseksi ja toivomme asiaan muutosta lähitulevaisuudessa.

 • Jos sijoitusta ei makseta takaisin, se voi johtua useista eri skenaarioista. Joissain tapauksissa on buyback-lauseke ja sijoitus ostetaan takaisin, toisissa tapauksissa sijoitus siirtyy saatavien hallintaan.
   
  Saatavien hallintaprosessi voi valitettavasti olla pitkällinen ja käydä läpi monia instansseja. Siksi on hyvin vaikeaa vastata, kuinka kauan se kestää.
 • Voinko kasvattaa sijoitusastettani?

  Sijoitusasteen kasvattaminen onnistuu esimerkiksi seuraavasti:
  • Varmista, että SmartInvestissä on aktivoitu kaikki luotonvälittäjät.

  • Kasvata osuutta kunkin luotonvälittäjän osalta SmartInvestin kohdassa ”Osuus pääomastani sijoitusta kohden”.
  • Aktivoi ”Jälkimarkkinat” kunkin luotonvälittäjän osalta SmartInvestissä.
   
 • Eri luottotyypeillä on erilaiset erääntymisajat. SmartInvestistä näet, millaisia erääntymisaikoja eri luottotyypeille tarjotaan.
 • Kyseisellä liukusäätimellä ohjataan sitä, kuinka suuren osan kokonaispääomastasi haluat SmartInvestin enintään sijoittavan yhteen sijoitukseen.
   
  Jos SaveLend-säilytystililläsi on 5 000 SEK ja valitset 1 %, sijoitat valitun luotonvälittäjän kohdalla yksittäiseen sijoitukseen enintään 50 SEK. Huomaa, että kyseessä ei ole takuu siitä, että näin aina tapahtuisi, vaan ainoastaan enimmäisraja.
 • Voit! Saat rekisteröityä yritystilin helposti ja nopeasti seuraavasti:

  * Rekisteröi sijoittajatili tavalliseen tapaan ja täytä asiakkaan tuntemista koskeva lomake.
   
  * Siirry säilytystilien valikkoon ja napsauta +-merkkiä ja sen jälkeen kohtaa Lisää yritys.
   
  * Viimeistele yrityksesi rekisteröinti noudattamalla näytöllä näkyviä ohjeita.

   

  skapa företag finska

   

 • Jos et halua odottaa sijoituksen erääntymistä saadaksesi takaisin luottoon sidotun pääoman, voit myydä luoton jälkimarkkinoilla.
   
  Jälkimarkkinat löytyvät kohdasta Omistukset. Muista, että jälkimarkkinoilla tehdyistä myynneistä veloitetaan maksu.
 • Saatavien hallintaprosessi voi valitettavasti olla pitkällinen ja käydä läpi monia instansseja. Siksi on hyvin vaikeaa vastata, kuinka kauan se kestää.
 • SaveLend-alustalla on monia erilaisia luottotyyppejä ja luotonvälittäjiä. Niinpä luottoja myös maksetaan takaisin monin eri tavoin, mutta tavallisesti luoton takaisinmaksu tapahtuu joko kertasuorituksena eräpäivänä tai pienempinä suorituksina kuukausittain.
 • Se, altistutko useissa eri luotoissa samalle lainanottajalle, vaihtelee luottotyypin ja/tai luotonvälittäjän mukaan. Esimerkiksi SBL Finansin välittämien kuluttajaluottojen osalta on tavallista, että olet osaomistajana vain yhdessä sijoituksessa lainanottajaa kohden, mutta saman luotonvälittäjän laskujen ostoissa sama yritys voi käyttää palvelua useita kertoja. Kaikkiaan asia riippuu kyseessä olevan luoton taustalla olevasta vakuudesta ja vaihtelee siten tapauskohtaisesti.
 • Luoton myöntämisestä alkaen siihen asti, kun SaveLendin sijoittajat saavat tuottonsa, on mukana neljä osapuolta:

  • Lainanottaja
   Rahoitusta tarvitseva yritys tai yksityishenkilö.
  • Luotonantaja
   Myöntää luoton lainanottajalle ja myy luoton sitten edelleen SaveLend-alustan sijoittajille.
  • SaveLend
   Digitaalinen markkinapaikka luotoille.
  • Sijoittaja
   Käyttää SaveLendiä luottoihin sijoittamiseen.
  Ennen kuin voit sijoittaa luottoon, sekä SaveLend että luotonantaja käyvät läpi useita vaiheita. SaveLend arvioi luotonantajaa esimerkiksi tarkastamalla sen historiallisen luottosalkun, odotettavissa olevat volyymit sekä sen, noudattaako luotonantaja hyvää luotonantotapaa.
   
  Jos luotonantaja hyväksytään, se saa julkaista luottoja SaveLendin alustalla.
   
  Luottoihin sijoittamista voidaan ajatella myös niin, että syntyy tarve, joka johtaa sijoitusmahdollisuuteen.
  • Tarve
   Henkilö haluaa ostaa auton tai kiinteistönomistaja remontoida asuinkompleksin. Heillä ei ole riittävästi pääomaa investointinsa rahoittamiseen, joten he ottavat yhteyttä luotonantajaan.
  • Laina
   Joku SaveLendin arvioimista ja hyväksymistä luotonantajista tarkastaa lainahakemuksen. Jos lainahakemus täyttää luotonantajan vaatimukset, se hyväksytään.
  • Sijoitus
   Luotonantaja julkaisee lainan SaveLendin alustalla. SaveLendin sijoittajat voivat sijoittaa näihin luottoihin.
   Tuotto
   Lainanottaja maksaa lyhennykset ja korot SaveLendin sijoittajille. Näin saat tuottosi!
 • Tänään sinulla on mahdollisuus sijoittaa SaveLendin tytäryhtiön Svensk Kreditförmedlingin kiinteistö- ja vuokraprojekteihin alustallamme. Nämä luotot välitettiin aiemmin luotonvälittäjä SKF:n kautta, mutta jatkossa ne välitetään luotonvälittäjä SBL Finansin kautta. Tällaista rahoitusta kutsutaan nykyään joukkorahoitukseksi. Noudattaakseen EU:n uusia joukkorahoitusmääräyksiä SaveLend on velvollinen varmistamaan, että jokaisella joukkorahoitukseen osallistuvalla on tietty tieto joukkorahoituksesta, sen vuoksi sinun on suoritettava tietotesti ennen kuin jatkat sijoittamista kiinteistö- ja vuokraprojekteihin SaveLendin alustalla.

  Aiemmat sijoituksesi luotonvälittäjä SKF:n kautta jatkuvat normaalisti, sillä uudet EU-säännöt eivät koske aiemmin välitettyjä luottoja.

 • Noudattaakseen EU:n uusia joukkorahoitusmääräyksiä SaveLend on velvollinen varmistamaan, että jokaisella joukkorahoitukseen osallistuvalla on tietty tieto joukkorahoituksesta, sen vuoksi sinun on suoritettava tietotesti ennen kuin jatkat sijoittamista kiinteistö- ja vuokraprojekteihin SaveLendin alustalla. Kysymykset on EU:n vaatimusten  mukaan. 

  Jos et suorita testiä, et voi aktivoida näitä luottolajeja SBL Finansissa etkä siten voi sijoittaa kiinteistö- ja vuokraprojekteihin.

 • Voit valita sijoittaa näihin luottolajeihin. SaveLendillä on velvollisuus informoida ja auttaa sinua arvioimaan tämäntyyppisen sijoituksen soveltuvuutta, mutta sijoituspäätös on sinun.

Usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia maksuista

Tänne olemme keränneet usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia alustallamme perittävistä maksuista. Jos et löydä etsimääsi vastausta, voit tietenkin ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme.

 

 • Voit!  Tarjoamme sijoittajillemme bonusjärjestelmän. Voit saada alennusta sekä palvelumaksusta, että jälkimarkkinamaksusta, jos olet sijoittanut SaveLendin kautta tietyn summan tai jos omistat tietyn määrän SaveLendin osakkeita.
   
  Huomaa, että sinun on täytettävä vain toinen ehdoista (talletettu pääoma tai omistettujen osakkeiden määrä) päästäksesi tietylle bonustasolle.
   
  Bonustaulukko
 • SaveLend-tilin pitäminen ei maksa mitään, mutta veloitamme kaikesta ansaitusta korosta 10 prosentin palvelumaksun. Kun tienaat rahaa, mekin tienaamme.
   
  Muista, että voit saada maksuista alennusta bonusohjelmamme avulla. Siitä kerrotaan lisää täällä usein kysytyissä kysymyksissä: ”Miten SaveLendin bonusjärjestelmä toimii, voinko esimerkiksi saada alennettuja maksuja?”
 • SaveLend-tilin pitäminen ei maksa mitään, mutta veloitamme kaikesta ansaitusta korosta 10 prosentin palvelumaksun. Kun tienaat rahaa, mekin tienaamme.
   
  Jälkimarkkinoilla veloitamme myynnin yhteydessä 5 prosentin maksun.
   
  Muista, että voit saada maksuista alennusta bonusohjelmamme avulla. Siitä kerrotaan lisää täällä usein kysytyissä kysymyksissä: ”Miten SaveLendin bonusjärjestelmä toimii, voinko esimerkiksi saada alennettuja maksuja?”
 • Ruotsin korkeimman hallinto-oikeuden 10.5.2021 asiassa nro 3195-20 antaman tuomion nojalla SaveLendin sijoittajat maksavat nykyään veroa ansaitusta korosta palvelumaksumme jälkeen.
   
  Tämä muutos on taannehtiva ja tarkoittaa, että voit tarkistaa aiempia veroilmoituksia.
 • Kyllä, maksat veroa alustallamme saamastasi bonuksesta.
   
  Toisin kuin ansaitsemiesi korkojen tapauksessa, emme vähennä saamastasi bonuksesta ennakkoveroa, mutta ilmoitamme bonuksen luonnollisesti veroviranomaiselle, jotta se sisällytetään ansaitsemaasi kokonaissummaan veroilmoituksessa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia talletuksista ja nostoista

Tänne olemme keränneet usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia talletuksista ja nostoista alustallamme. Jos et löydä etsimääsi vastausta, voit tietenkin ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme.

 

 • Saat helposti ja nopeasti ohjeet rahojen siirtämiseen SaveLend-tilillesi, kun kirjaudut sisään, siirryt kohtaan Siirrot ja siitä kohtaan Talletukset.
   
  Voit valita, haluatko siirtää rahasi suoraan kumppanimme Trustlyn avulla vai tekemällä tavallisen pankkisiirron.
 • Voit tallettaa rahaa helposti ja nopeasti silloin, kun sinulle sopii. Saat täydelliset ohjeet, kuten henkilökohtaisen viitenumerosi ja pankkisiirron tiedot, kirjautumalla SaveLend-tilillesi.
  Kun olet kirjautunut verkkopankkiin, täytä seuraavat tiedot:
  • Trustly-suoratalletus
   Kumppanimme Trustlyn avulla saat talletettua rahaa suoraan SaveLend-säilytystilillesi helposti ja sujuvasti. Siirto kestää yleensä vain muutaman minuutin.
   • Kirjaudu SaveLend-tilillesi ja siirry kohtaan Talletukset.
    Varmista, että olet oikealla SaveLend-säilytystilillä.
   • Napsauta kohtaa Tee talletus, valitse luettelosta Trustly ja seuraa ohjeita.
     
    Muista valita luettelosta oikea pankki.
   • Rahat ovat käytettävissä säilytystililläsi muutamassa minuutissa.
  • Pankkisiirto
   Voit siirtää rahaa pankista SaveLend-säilytystilillesi milloin tahansa. Siirto kestää yleensä pari pankkipäivää.
   • Valitse, minkä summan haluat tallettaa.
    Suosittelemme tallettamaan ensimmäisellä kerralla 2 000 SEK.
   • Valitse, minä päivänä haluat siirtää rahat.
    Muista, että voit myös ajoittaa tulevia siirtoja.
   • Ilmoita sen SaveLend-säilytystilin viitenumero, johon haluat rahat siirtää.
    Löydät säilytystiliesi viitenumerot käyttöliittymästä, kun kirjaudut sisään.

   

  Tee kertaluonteinen talletus
 • Voit pyytää sijoittamattomien rahojen nostoa helposti ja nopeasti, kun kirjaudut sisään käyttöliittymään, siirryt kohtaan Siirrot ja siitä kohtaan Nostot. Noudata sitten saamiasi ohjeita.
   
  Jos haluat nostaa luottoihin sijoitettua rahaa, sinun täytyy ensin vapauttaa rahaa sen summan verran, jonka haluat nostaa, myymällä sijoituksia jälkimarkkinoilla. Ne löytyvät kohdasta Omistukset -> Luotot. Muista, että jälkimarkkinoilla tehdyistä myynneistä veloitetaan maksu.
 • Rahojen saapuminen kestää 1–3 pankkipäivää alkaen siitä, kun teet siirron pankista SaveLend-säilytystilille.
   
  Jos teet siirron kumppanimme Trustlyn kautta, rahojen saapuminen vie yleensä vain muutaman minuutin.

   

 • SaveLend ei rajoita nostoja. Voit tehdä niin monta nostoa kuin haluat, ja nostot ovat aina ilmaisia.
 • Ota yhteyttä asiakaspalveluun, niin autamme sinua.
 • Rahanpesulain mukaan on SaveLendin vastuulla varmistaa, että kaikki SaveLendistä siirrettävät rahat lähetetään pankkitilille, jolla on sama omistaja kuin SaveLend-tilillä. Tämän takia käytämme Tinkiä sen vahvistamiseen, että nostoihin voidaan käyttää vain sinun omistamiasi tilejä.
 • Valitettavasti et. Rahanpesulain noudattamiseksi meidän on vahvistettava kaikki pankkitilit. Tällä hetkellä voimme tehdä sen vain Tink-alustan avulla.
 • Määrität haluamasi summan, joka suoraveloitetaan tililtäsi joka kuukausi. Sinulla voi olla myös useita kuukausisäästöjä, jotka on jaettu eri säilytystileille luottoihin sijoittamista varten. Valitse:

  • Minkä summan haluat säästää kuukausittain
  • Minä päivänä kuukaudessa rahat veloitetaan pankkitililtäsi
  • Mille SaveLend-säilytystilille haluat säästää kuukausittain.
  Luo tili ja aloita kuukausisäästäminen
 • Saat lopetettua kuukausisäästämisen helposti kirjautumalla sisään ja siirtymällä kohtaan Siirrot -> Talletukset, laajentamalla kuukausisäästösi ja valitsemalla Lopeta kuukausisäästö.

Usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia säilytystileistä

Tänne olemme keränneet usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia säilytystileistä alustallamme. Jos et löydä etsimääsi vastausta, voit tietenkin ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme.

 

 • Mikä on oikein? Meillä kaikilla on säästämiseen erilaiset edellytykset ja tavoitteet, joten se, mikä on ”oikein määritetty”, riippuu täysin omasta sijoitusstrategiastasi. Kunhan olet hyväksynyt kaikki ehdot, täyttänyt asiakkaan tuntemista koskevan lomakkeen, aktivoinut SmartInvestin ja tehnyt ensimmäisen talletuksen, olet varmasti matkalla oikeaan suuntaan!
 • Säilytystilin poistaminen ei ole tällä hetkellä mahdollista.
 • Et, säilytystiliä ei voi siirtää toiselle.

Usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia riskeistä ja luottotappioista

Tänne olemme keränneet usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia riskeistä ja luottotappioista. Jos et löydä etsimääsi vastausta, voit tietenkin ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme.

 

 • Kaikkeen sijoittamiseen liittyy riski – luottoihin sijoitettaessa riskinä on esimerkiksi, että sijoituksen kohteena olevan luoton ottaja ei pysty maksamaan velkaansa takaisin, mikä puolestaan voi johtaa luottotappioon.
   
  Huomaa, että jokaisella alustallamme olevalla luottotyypillä on tavoitekorko, joka ilmaisee odotetun tuoton luottotappioiden ja maksujen jälkeen. Pyrimme aktiivisesti vähentämään kunkin sijoittajan kokonaisaltistusta erääntyville luotoille. Siksi kehitämme SmartInvest-algoritmejamme jatkuvasti edelleen niin, että sijoittajien rahat hajautetaan moniin eri luottoihin ja siten pienennämme kunkin sijoittajan osuutta luottotappiosta.
   
  Lue lisää sijoittamisen riskeistä riskisivultamme:
  Turvallisuus ja riskit
 • Ilmoita luottotappiot alla olevan ohjeen mukaisesti:
  1. Kirjaudu alustalle, napsauta oikeassa yläkulmassa olevaa kohtaa Tilini ja sen jälkeen kohtaa Raportit.
  2. Valitse luettelosta Vuosikertomus 2022 ja napsauta sitten Vie.
  3. Liitä Luottotappiot-rivillä näkyvä summa veroilmoitukseesi lomakkeella K4, osiossa D (otsikon ”Arvopapereiden myynti – Muut arvopaperit, hyödykkeet, muut varat (pääomasijoitukset) jne.” alla).
  4. Täytä sarakkeeseen Nimitys/valuutta ”SAVELEND” tai ”SBL FINANS AB (PUBL)”.

  * Lomakkeen K4 osion D otsikko on ”Arvopapereiden myynti – Muut arvopaperit, hyödykkeet, muut varat (pääomasijoitukset) jne.”.

  Verkossa vai paperilomakkeella?
  Alla on esimerkki 1 690 SEK:n luottotappion kirjaamisesta verkossa ja paperilomakkeella.

  Esimerkki: verkko

  Esimerkki: paperilomake

  deklarera_kreditforluster_papper

   

 • Lue erilaisista vakuuksista ja riskeistä, jotka liittyvät sijoituksiin yleisesti ja SaveLendiin, verkkosivujemme osiosta ”Turvallisuus ja riskit”.

  Turvallisuus ja riskit
 • Siinä epätodennäköisessä tapauksessa, että SaveLend menee konkurssiin, sinua suojaavat sijoittajana useat turvatoimet, kuten seuraavat:

  • SaveLend on Ruotsin finanssivalvonnan hyväksymä, joten kyseinen viranomainen valvoo, että SaveLend noudattaa sovellettavia säädöksiä ja määräyksiä. Tämä tehdään muun muassa jatkuvan raportoinnin avulla.
  • SaveLendillä on riippumaton sisäinen tarkastaja, joka varmistaa, että yhtiöllä on käytännöt ja prosessit sovellettavien säädösten noudattamisen varmistamiseksi.
  • SaveLend ylläpitää riskienhallinnan kehystä, jossa yhtiön riskejä käsitellään ja valvotaan jatkuvasti. Riskeihin kiinnitetään siis huomiota jo hyvissä ajoin etukäteen, jos ilmenee mahdollisesti konkurssiin johtavia olosuhteita, ja niiden vastaisiin toimenpiteisiin voidaan ryhtyä välittömästi.
  • SaveLendillä on riippumaton riskiosasto, joka tarkastelee ja seuraa yhtiön riskienhallinnan kehyksen toteutumista.
  • SaveLendillä on auktorisoitu tilintarkastaja, joka tarkastaa tilinpäätökset ja jatkotoimet voidakseen tarvittaessa ryhtyä ajoissa toimenpiteisiin.
  • Saamisoikeus sijoitettuun luottoon on sinulla sijoittajana, ei SaveLendillä. Voit siis saada sijoituksesi takaisin suoraan luotonantajalta.
  Lue lisää erilaisista vakuuksista ja riskeistä liittyen sijoituksiin yleisesti ja SaveLendiin verkkosivujemme osiosta ”Turvallisuus ja riskit”. Turvallisuus ja riskit
 • Jos käytät SmartInvestiä ja suositeltuja asetuksiamme, riski menettää kaikki rahasi on lähes olematon.
   
  Lue lisää erilaisista vakuuksista ja riskeistä, jotka liittyvät sijoituksiin yleisesti ja SaveLendiin, verkkosivujemme osiosta ”Turvallisuus ja riskit”.

   

  Turvallisuus ja riskit
 • Olemme laajentaneet kulutusluottoihin sijoittavien tuotetarjontaa jakamalla SBL Finans Kulutusluotot kahteen osaan. Luottolaji, joka pyrkii maksimoimaan tuottosi, ja luottolaji, joka pyrkii suojaamaan sinua luottotappioilta.

  SBL Finans Kulutusluotot 80 %:illa on 15 % korko ja erääntyneiden luottojen myyntisopimusta tarkistetaan myytäväksi 80 %:illa nimellisarvosta. Tämä luo sijoitusmahdollisuuden, joka tarjoaa korkeamman tuoton hieman suuremmalla riskillä. 

  SBL Finans Kulutusluotot 100 %. Tämä on luottolaji, jonka korko on 8,5 %:a ja sisältää myyntisopimuksen, joka antaa sinulle oikeuden myydä erääntyneitä luottoja 100 % niiden nimellisarvosta. Näin luomme sijoitusmahdollisuuden sinulle, joka haluat varmistaa, että et saa luottotappioita. 
   
  Takaisinostettuihin luottoihin voidaan päättää sijoittaa uudelleen luotonvälittäjä Billectan perinnän kautta sen jälkeen, kun kaikki tietyn ajanjakson erääntyneet luotot on yhdistetty yhdeksi salkuksi ja niiden arvo on määritetty mallilla, jossa otetaan huomioon tulevat kassavirrat. Monta lainaa niputetaan yhteen salkkuun, koska silloin on todennäköisempää saavuttaa salkulle odotettu tuotto kuin sijoittamalla yksittäisiin erääntyneisiin kuluttajaluottoihin, joista osan perintä kestää hyvin kauan ja toisia ei makseta koskaan takaisin. Kyseessä on siis keino hajauttaa jo erääntyneiden saatavien riskiä entisestään.
   
  SaveLendin arvion mukaan tämä on läpinäkyvin ja selkein tapa antaa luottotappioista oikea kuva. Luottoihin sijoittamiseen liittyy aina luottotappioiden riski. Aikaisemmin tämä tuli esiin vasta perintäprosessin päätyttyä, mikä johti väärinkäsityksiin siitä, että luottotappioita ei olisi olemassa. Uuden tavan myötä pääoma vapautuu uudelleensijoitettavaksi ja tuoton hankkimiseksi edelleen sen sijaan, että se olisi pitkän aikaa sidottuna perintäprosessiin. Tässä yhteydessä on myös hyvä muistaa, että luottotappiot voi vähentää verotuksessa. Huomaa, että SaveLend ei saa tuloja näiden luottojen takaisinostamisesta.
   
  Turvallisuus ja riskit

Usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia jälkimarkkinoista

Tänne olemme keränneet usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia jälkimarkkinoistamme. Jos et löydä etsimääsi vastausta, voit tietenkin ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme.

 

 • Kun olet kirjautunut sisään, siirry kohtaan Omistukset -> Luotot. Suodata sitten sijoitukset, jotka haluat myydä, ja merkitse ne rastittamalla valintaruutu. Napsauta näytöllä kohtaa ”Myy valitut sijoitukset” ja seuraa ohjeita.
   
  Muista, että jälkimarkkinoilla tehdyistä myynneistä peritään 5 prosentin maksu ja että sijoituksiasi ei myydä välittömästi. Voi kestää jonkin aikaa, ennen kuin muut sijoittajat ostavat sijoituksesi.
 • Saat ostettua muiden sijoituksia jälkimarkkinoilta helposti ja nopeasti, kun valitset SmartInvestissä Jälkimarkkinat-asetuksen kaikkien niiden luottotyyppien kohdalla, joista olet kiinnostunut.
 • Tällä hetkellä ei ole mahdollista myydä lainoja, jotka eivät toimi normaalisti, joten jälkimarkkinoilta ostamiesi sijoitusten laatu on verrattavissa SmartInvestin kautta hankittuihin uusiin luottoihin.

Muita kysymyksiä ja vastauksia

Tänne olemme keränneet muita kysymyksiä ja vastauksia. Jos et löydä etsimääsi vastausta, voit tietenkin ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme.

 

 • Jos et ole tallettanut SaveLend-tilillesi rahaa, ilmoita asiakaspalveluun, että haluat sulkea tilisi. Jos sinulla on aktiivisia sijoituksia, sinun on joko myytävä ne tai odotettava maksua, ennen kuin tili voidaan sulkea.
 • Buyback on prosessi, jossa erääntynyt luotto (jota lainanottaja ei pysty maksamaan) myydään perintäyhtiölle. Sijoittajana saat silloin alkuperäisen sijoituksesi takaisin kokonaan tai osittain, joten voit sijoittaa sen suoraan uusiin luottoihin sen sijaan, että joutuisit odottamaan pitkän perintäprosessin valmistumista.
 • Näet SmartInvestistä helposti ja kätevästi kunkin luottotyypin osalta, mitä luotonvälittäjiä jälleenmyyntisopimus/buyback koskee.

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor och svar. Om du inte hittar svaret du letar efter kan du självklart kontakta vår kundtjänst.
 • Hos SaveLend sker alla investeringar med hjälp av vår automatiserade investeringsmotor SmartInvest. Kontrollera att SmartInvest är aktiverat på din depå genom att logga in och navigera till "Investera" för din valda depå.
 • Om du inte har satt in pengar på ditt SaveLend-konto kan du meddela kundjänst att du vill avsluta ditt konto. Om du har aktiva investeringar måste du antingen sälja dessa eller invänta betalning innnan kontot kan avslutas.
 • På SaveLends plattform finns det många olika kredittyper och långivare/originatorer. Detta innebär att det finns många olika sätt som lånen återbetalas på, exempelvis i form av en klumpsumma vid förfallodatum eller löpande månadsvis.

  I vissa fall kan också en låntagare för en kredit ha betalningssvårigheter, vilket leder till att denne inte kunnat betala en planerad återbetalning. Även i dessa fall ser processen olika ut beroende av kredittyp och långivare/originator, men sammanfattningsvis kan låntagaren få en/flera betalningstillfällen på sig att komma tillbaka till betalplanen, eller så kan lånet exempelvis säljas vidare till inkassoföretag med mera.

 • Du kan snabbt och enkelt begära uttag på oinvesterade pengar genom att logga in i gränssnittet, navigera till "Överföringar" och sedan "Uttag". Följ därefter instruktionerna.

  Om du vill ta ut pengar som är investerade i krediter måste du först frigöra pengar motsvarande beloppet du vill ta ut genom att sälja investeringar på Andrahandsmarknaden, som du hittar under "Mitt innehav". Kom ihåg att försäljning på andrahandsmarknaden medför en avgift.

 • Mot bakgrund av lagen om penningvätt är det SaveLends ansvar att säkerställa att alla pengar som överförs från SaveLend skickas till ett bankkonto med samma ägare som SaveLend-konto. För att möjliggöra detta använder vi Tink för att verifiera att endast konton som du själv äger kan användas för uttag.
 • Nej, mot bakgrund av lagen om penningtvätt måste vi verifiera alla bankkonton. I dagsläget kan vi endast göra detta med hjälp av Tink.
 • För dig som är privatinvesterare dras din skatt automatiskt i samband med att du får ränta för en investering. Skatten rapporteras och överförs till Skatteverket i enlighet med gällande regler och syns på din deklaration precis som vanligt. Avkastningen beskattas som inkomst av kaptal med 30 %
 • Använd nedan guide för att deklarera dina kreditförluster:
  1. Klicka här för att se ditt årsbesked för 2020
  2. Kopiera beloppet för kreditförluster
  3. Klistra in det i din skattedeklaration på blankett K4, avsnitt D*

  * Blankett K4, avsnitt D går under rubriken: "Försäljning av värdepapper - Övriga värdepapper, råvaror, övriga tillgångar (kapitalplaceringar) m.m."

  På webben eller pappersblankett?
  Nedan följer ett exempel där kreditförlusten är 1 690 kronor och hur den fylls i på webben alternativt på pappersblanketten.

  Exempel: Webben

  Exempel: Pappersblankett

 • Vad är rätt? Vi har alla olika förutsättningar och mål med vårt sparande; så vad som är "rätt inställt" beror helt på din egna investeringsstrategi. Så länge som du har godkänt alla villkor, fyllt i din kundkännedomsblankett, aktiverat SmartInvest samt gjort en första insättning är du garanterat på väg åt rätt håll!
 • Savelend har som målsättning att alla investerare ska ha ungefär lika stor andel av sitt kapital investerat i krediter vid varje tillfälle. Viktigt att nämna är dock att Savelends målavkastning om 7 - 9 procent gäller för allt kapital placerat hos oss, inte endast på det som är utlånat.

  Med det sagt, vanliga orsaker till att man kan ligga under genomsnittet är att:

  * Du precis satt in nytt kapital, som därför inte hunnits sättas i arbete ännu
  * Dina SmartInvest-inställningar är för snäva; kontrollera att inte för många långivare/originators är deaktiverade eller att "andelen av mitt kapital per investering" är inställd för lågt.

  Om du fortfarande upplever att du har för låg investeringsgrad är du välkommen att kontakta vår support så hjälper vi dig kolla närmare på det.
 • Alla typer av investeringar medför en risk - risken när man investerar i krediter är exempelvis att låntagaren till en kredit man investerat i inte har möjlighet att återbetala sin skuld, vilket i sin tur kan medföra en kreditförlust.

  Notera att varje kredittyp på vår plattform har en tillhörande målränta som visar förväntad avkastning efter kreditförluster och avgifter. Vi jobbar aktivt för att minska varje investerares totala exponering mot krediter som förfaller genom att ständigt vidareutveckla våra SmartInvest-algoritmer så att dina pengar sprids ut i många olika krediter och på så sätt minska respektive investerares del av kreditförlusten.

  Läs mer om vilka risker det finns med att investera på vår risksida. <- länk till "säkerhet och risker"

 • Kontakta kundtjänst så hjälper vi dig.
 • På SaveLends plattform får du avkastning i form av ränta på de krediter du investerar i. Vi använder oss av SmartInvest för att säkerställa en bra spridning av investeringsmöjligheter mellan våra investerare, men ibland finns det utstickare som exempelvis får högre eller lägre avkastning än plattformens genomsnitt. Tänk också på att Savelends målränta är efter kreditförluster och avgifter, men innan skatt.

  Det är även viktigt att jämföra rätt saker; vanligtvis kommunicerar vi siffran "avkastning på investerat kapital" som exempelvis inte tar inte i åtanke oinvesterat kapital eftersom investeringsgraden är beroende av varje investerares individuella Smartinvest-inställningar.

 • Väl inloggad navigerar du till "Innehav" -> "Krediter". Väl där, filtrera fram de investeringar du vill sälja och märk dessa med hjälp av checkboxen. Därefter trycker du på "Sälj valda investeringar" på skärmen och följer instruktionerna.

  Tänk på att försäljning på andrahandsmarknaden innefattar en avgift om 5 % och att dina investeringar inte säljs direkt; det kan ta en dag eller två för dina investeringar att köpas av andra investerare.

 • Du kan enkelt och smidigt köpa andras investeringar på andrahandsmarknaden genom att bocka för inställningen som heter "Andrahandsmarknaden" för varje kredittyp du är intresserad av i SmartInvest.
 • Det är i dagsläget inte möjligt att sälja några lån som inte löper på normalt, alltså är kvaliteten på investeringar du köper på andrahandsmarknaden jämförbar med nya krediter via SmartInvest.
 • På SaveLends plattform får du avkastning i form av ränta på de krediter du investerar i. Vi använder oss av SmartInvest för att säkerställa en bra spridning av investeringsmöjligheter mellan våra investerare, men ibland finns det utstickare som exempelvis får högre eller lägre avkastning än plattformens genomsnitt.
 • Om SaveLend mot all förmodan skulle gå i konkurs finns flertalet säkerhetsåtgärder för dig som investerare, bland annat:

  • SaveLend har tillstånd via Finansinspektionen och med det följer att det är Finansinspektionen som utövar tillsynen att SaveLend följer tillämpliga regelverk och förordningar. Detta sker bland annat genom kontinuerliga rapporteringar.
  • SaveLend har en oberoende intern revisor som säkerställer att bolaget har implementerat rutiner och processer för att säkerställa att vi följer tillämpliga regelverk.
  • SaveLend har ett riskramverk där bolagets risker hanteras och bevakas kontinuerligt. Det innebär att riskerna skulle flaggas i god tid innan för det fall omständigheter som kan leda till en konkurs skulle kunna uppstå och att åtgärder för att förhindra detta omgående kan vidtas.
  • SaveLend har en oberoende Riskfunktion som granskar och följer upp bolagets riskramverk.
  • SaveLend har en auktoriserad revisor som granskar de finansiella rapporterna och uppföljningarna, för att i god tid kunna vidta åtgärder vid behov.
  • Du som investerare äger fordringsrätten i den investerade krediten, inte SaveLend. Det innebär att du har möjlighet att få tillbaka dina investeringar från originatorn direkt.

  Läs mer om olika säkerheter och risker knutna till investeringar generellt och SaveLend överlag på vår sida, "Säkerhet och risker".

  Säkerhet och risker
 • För kapital som ej är investerat och som ligger på SaveLends klientmedelskonto gäller insättningsgaranti. För kapital som är utlånat och investerat i krediter är insättningsgaranti ej applicerbart.
 • Läs om olika säkerheter och risker knutna till investeringar generellt och SaveLend överlag på vår sida, "Säkerhet och risker".

  Säkerhet och risker
 • Om du använder SmartInvest och våra rekommenderade inställningar är risken för att du förlorar alla dina pengar nästintill obefintlig.

  Läs om olika säkerheter och risker knutna till investeringar generellt och SaveLend överlag på vår sida, "Säkerhet och risker".

  Säkerhet och risker
 • Du kan enkelt avsluta ditt månadssparande genom att logga in och navigera till "Överföringar" -> Insättningar, expandera ditt månadsspar och välja "Avsluta månadsspar".
 • Hos SaveLend sker alla investeringar med hjälp av vår automatiserade investeringsmotor SmartInvest. Kontrollera att SmartInvest är aktiverat på din depå.

  Det kan också vara så att du har en högre investeringsgrad jämfört med genomsnittet, varför andra investerare med lägre investeringsgrad kommer prioriteras tills att investeringsgraden jämnat ut sig.
 • SaveLend har inga begränsningar på uttag, varken till antal eller hur många som är fria.
 • Det kostar inget att ha ett konto hos Savelend, däremot tar vi en avgift om 10 % på all intjänad ränta - vi tjänar alltså pengar när du tjänar pengar.
 • Det kostar inget att ha ett konto hos Savelend, däremot tar vi en avgift om 10 % på all intjänad ränta - vi tjänar alltså pengar när du tjänar pengar.

  När det gäller Andrahandsmarknaden tar vi ut en avgift om 5 % vid försäljning.

 • Nej, det är inte möjligt att överlåta en depå till någon annan.
 • Från det att du genomför en överföring från din bank till din SaveLend-depå tar mellan 1-3 bankdagar för pengarna att komma fram.
 • Investeringar sker i kombination med att våra långivare ger ut lån. Detta innebär att du inte får investeringar direkt och det kan ta ett par dagar innan allt ditt kapital är investerat i krediter.

  Det är också viktigt att säkerställa att du har SmartInvest aktiverat samt att dess inställningar inte är för snäva.

 • Investeringar hos SaveLend kan inte investeras via ett ISK-konto. Intjänad ränta beskattas som inkomst av kapital med 30 %.
 • Utifrån Skatteverkets beslut är serviceavgiften ej avdragsgill och skall beskattas. Vi följer utvecklingen och hoppas att Skatteveket kommer fram till en annan slutsats i framtiden.
 • När en investering inte betalas kan det bero på ett antal olika scenarion. I vissa fall finns en buyback-klausul och investeringen återköps, i andra fall övergår investeringen till kravhantering.

  Processen för hur kravhanteringen går till kan tyvärr vara långdragen och genomgå många instanser; det är därför väldigt svårt att besvara hur lång tid det kommer att ta.

 • Processen för hur kravhateringen går till kan tyvärr vara långdragen och genomgå många instanser; det är därför väldigt svårt att besvara hur lång tid det kommer att ta.
 • Bra sätt att höja din investeringsratio på är att:
  • Säkerställa att alla orginators är aktiverade i Smartinvest
  • Öka "Andelen av mitt kapital per investering" för varje originator i SmartInvest
  • Aktivera "Andrahandsmarknaden" för varje originator i SmartInvest
 • Du kan enkelt och smidigt välja hur du vill att ditt kapital ska investeras genom att konfigurera dina SmartInvest-inställningar. Välj då att endast aktivera den kredittyp eller originator som möter din investeringsstrategi.

  Tänk dock på att detta kan påverka din totala investeringsgrad och därmed din totalavkastning.

 • Olika kredittyper har olika löptider. Under SmartInvest kommer du kunna se vilka löptider som de olika kredittyperna tillhandahåller.
 • Om du inte vill invänta investeringens löptid för att få tillbaka kapitalet som är uppbundet i krediten kan du sälja denne på Andrahandsmarknaden.

  Du hittar andrahandsmarknaden under "Mitt innehav". Kom ihåg att försäljning på andrahandsmarknaden medför en avgift.

 • På SaveLends plattform finns det många olika kredittyper och långivare/originatorer. Detta innebär också att det finns många olika sätt som krediterna återbetalas på, men vanligt förekommande är att återbetalningen på en kredit antingen sker i form av en klumpsumma vid förfallodatum eller löpande månadsvis.
 • Vi rekommenderar att man i genomsnitt sprider ut sitt kapital i minst 100-200 olika krediter. Eftersom SmartInvest, vår automatiserade investeringsmotor, har 10 kronor som minsta insättning per investering är vår rekommendation således att man inledningsvis sätter in minst 2 000 kr.
 • Denna slidern kontrollerar hur mycket av ditt totala kapital som du maximalt vill att SmartInvest placerar i en enskild investering.

  Om du har 5 000 kr på din Savelend-depå och du väljer 1 % kommer du då som maximalt investera 50 kr i en enskild investering för den valda originatorn. Notera att det alltså inte är en garanti för att så alltid kommer vara fallet, utan endast en maxgräns.

 • Ja, skicka in din KYC för företag här: https://kyc.savelend.se/

 • Det är i dagsläget inte möjligt att ta bort en depå.
 • Buyback är en process där en kredit som förfallit (låntagaren ej har möjlighet att betala) säljs till ett inkasso-företag. Du som investerare får då tillbaka hela eller delar av din ursprungliga investering som då kan återinvesteras direkt i nya krediter, istället för att behöva invänta en lång inkasso-proscess.
 • Du kan enkelt och smidigt se vilka originators som omfattas av vidareförsäljningsavtal/buyback i SmartInvest, under varje respektive kredittyp.
 • Huruvida du exponeras mot samma låntagare i flera olika krediter varierar beroende av kredittyp och/eller originator. Exempelvis för konsumentkrediter via originatorn SBL Finans är standard att du endast är delägare i en investering per låntagare, men för fakturaköp från samma originator kan samma företag använda tjänsten flera gånger. På det stora hela beror det på den underliggande säkerheten för krediten ifråga och varierar således från fall till fall.